tirsdag 22. januar 2013

Intelligent veganisme - oversatt artikkel



The Evidence for a Vegan Diet



Skrevet av James McWilliams 

Her er en omfattende liste over noe av det jeg spiste, i en eller annen form, den dagen jeg skrev dette:

Grønnkål, gulrøtter, selleri, løk, sopp, quinoa, amaranth, pinto bønner, rødbeter, pastinakk, neper, gule erter, brun ris, kimchi, lilla kål, squash, blåbær, banan, hampfrø, linfrøolje ,erter, et eple, cashewnøtter, mandler, gresskarfrø, pistasjnøtter, hvitløk, brokkoli, rosiner, granola, avocado, polenta, salsa, olivenolje, agurk, kikerter, tomater og en vitaminpille.

For veganerne jeg spiser frokost med hver morgen, i ukedagene på Casa de Luz i Austin Texas, er dette den vanlige dietten. Førtitre forskjellige grønnsaker, et par bearbeidede varer, svært få karbohydrater, og en B-12 pille. Ernæring er upålitelig business, men jeg gjetter at de fleste eksperter ville anse dette for å være en meget sunn diett. Det kan hende jeg faller om i morgen, men nå, på slutten av dagen, føler jeg det som om jeg kunne klatre opp Mount Everest. Maten var deilig også!

Dette innlegget skriver jeg for å tilby en personlig mot-historie til den stadig mer populære "Jeg er en eks-vegan" fortellingen. Kanskje inspirert av Lierre Kieths "The Vegetarian Myth", en bok som beskriver forfatterens tapende kamp i forhold til en plantebasert diett, har bloggere tilnyttet matnettverk kommet med angstfylte beretninger om tretthet, sykdom, hårtap, angst, redusert sexlyst og mentalt sammenbrudd etter å ha sluttet med animalske produkter. Problemet med disse bloggerene, så vidt jeg kan fortelle, er at de som gjorde veganspranget (og jeg berømmer dem for å gjøre det) gjorde det uten å tenke på detaljene i intelligent veganisme. Man kan leve på potetgull, hasj og brus og kalle seg en veganer. Mange som har gitt opp har tydeligvis forsøkt å gjøre nettopp det.

For de som ønsker det, er en plante-basert diett også en kraftfull politisk kommentar på vårt ødelagte matsystem.
Enten du er overbevist av en bok som "The China Study" eller ikke, det er ingen som benekter det faktum at en diett rik på ren plante-basert mat er et smart kosthold. Mitt poeng her er ikke å antyde at en diett med beskjedne mengder magert kjøtt kan ikke være sunt. Det kan det sikkert være. I steden ønsker jeg å gjenta de like sunne konsekvensene av et sunt vegansk kosthold. Jeg kan en million unnskyldninger for hvorfor en person rett og slett ikke kan bli veganer - ost! yoghurt! fløte i kaffen min! - Men påstanden om at veganisme, når det gjøres riktig, ikke er sunt er bare rent oppspinn.

For meg er de mest overbevisende bevisene, som støtter et sunt vegansk kosthold, selverfarte. De veganere som vanker på Casa de Luz, min frokost (og ofte lunsj) destinasjon, er forbilder på god helse. Mange av dem er betydelig eldre enn meg - i  50, 60, og 70-årene - men de rocker på med glødende intensitet, ser mye yngre (i noen tilfeller 20 år) enn de er. Nå og da dukker det opp en lokal veganer-helt - John Mackey (grunnlegger av Whole Foods), Rip Esselstyn (pioner i Engine 2 dietten), en kjent musiker som vil forbli navnløs - og vi måper i beundring. Den daglige virkeligheten er allikevel at det dusinet eller så vanlige folk som jeg spiser med har gjort ekstraordinære ting som et direkte resultat av intelligent veganisme. De har erobret fedme, kronisk sykdom, depresjon og en rekke mat-relaterte lidelser ved utelukkende å spise et spennende mangfold av planter. Hvis det er en lærdom jeg har lært ved å spise med erfarne veganere så er det dette: dietten gir styrke.

I tillegg til egne erfaringer er det selvfølgelig betydelige vitenskapelige bevis som viser at veganisme er en smart måte å spise. The Academy of Nutrition og Dietetics sier at et godt planlagt vegansk kosthold er "sunt, ernæringsmessig fullgodt, og kan gi helsemessige fordeler i forebygging og behandling av visse sykdommer."

Ifølge studien, "vegetarisk og vegansk kosthold er effektive i behandling og forebygging av flere kroniske sykdommer." Sies det at tilpasningen av et lav-fett vegansk kosthold kan betydelig redusere negative effekter av type 2 diabetes, revmatoid artritt, og Parkinsons sykdom. Veganisme reduserer risikoen for tykktarmskreft. Veganere har en bedre "antioksidant status" enn ikke-veganere. Veganisme er mer effektiv i kampen mot fedme enn andre foreskrevne dietter, for eksempel som fremmet av National Cholesterol Education Program. Veganisme har vist seg å minske risikofaktorer forbundet med hjertesykdom. Som Dr. Michael Greger, direktør for offentlig helse for Humane Society i USA, forklarer, "En plantebasert diett er som en one-stop shop mot kroniske sykdommer."

Dersom utsiktene til å oppnå god helse - for ikke å nevne senke karbonutslipp og redusere dyrs lidelse - har noen appell, så er veganisme noe for deg. Men her er tingen: Du må gjøre det riktig, og å gjøre det riktig betyr å inkludere et bredt mangfold av næringsrike planter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar